Generel introduktion

For hurtig gennemgang se Quick Guide.


For grundig gennemgang læs siderne Transport & Bygningsministeriet og Banedanmark

Banedanmark(BDK):


Ledelsesmæssigt har det været fuldt ud legalt, at bryde lovgivning og regler for, at forfølge personlige mål.


Dermed har enkeltpersoner kunne vælge hvem som skulle udsættes for gentagne stikprøvekontroller, uhjemlede krav, nøje overvågning og spredning af rygter!

Især rygterne har været den mest kostelige affære, da man intet værre kan gøre for en virksomhed, som lever af at levere sikkerhed end, at kalde denne virksomhed for sikkerhedsmæssigt uforsvarlig.

Nu er det ikke svært, at dokumentere det rette billede.                                                                (RAVN Bane havde 45 ansatte til sammenligning med eksempelvis Malus med knap 40 ansatte.


Her er det vigtigt at understrege, at Ravn først i efteråret 2015 fik udleveret interns mails som følge af, at Banedanmark måtte give aktindsigt i disse. Og først her fra har Ravn kunne bevise det han hele tiden har været klar over.


Niels Kristian Lundberg Jensen har tilsyneladende haft noget imod Ravn. Der er ikke fremkommet noget om årsagen til dette, men det er endog meget tydeligt hvor brændende Nielsk K ønsker Ravn jordet.


Ravn har flere gange klaget til Banedanmarks ledelse over Niels K, men disse klager er alle blevet afvist.

Nu er Niels K pludselig gået på pension flere år før planlagt.


Lone Gregersen har været Niels K´s tro kollega, følgesvend og ven. Lone har heller ikke holdt sig tilbage med spydighederne overfor Ravn, og sammen med Niels K har disse udmyndiget sig i stikprøvekontroller, uhjemlede krav og mange andre gode ting.

Lone Gregersen stoppede for noget tid tilbage som følge af denne sag, og er nu tilbage i en fjernstyringscentral.


Klaus Seneca Jensen har deltaget i den negative debat som har kørt. Især blev han kendt for hans bemærkning



Klaus har forladt Banedanmark og er efter sigende ansat i DSB.


Lars Theodor Vejler har deltaget i koret af kritiske røster. Lars opfattes ellers generelt som upartisk, hvis man spørger Lars. Især har Lars været meget informativ over for særligt en entreprenør som er konkurrent til Ravn.


Kirsten Kornerup var SIkkerhedschef for hele Banedanmark og øverste chef for Kvalitet & Sikkerhed hvor Niels K og Lone begge var ansat. Kirsten var den med ansvaret for Niels K, Lone, Klaus, Lars og alle andre i Kvalitet & Sikkerhed. Kirsten var også den som godkendte den ulovlige annullering af alle 10 Lokomotivførercertifikater den 26.06.2014.

Kirsten forlod Banedanmark ultimo 2014 og er nu ansat i en Direktørstilling i DSB.


Lizette Jensen er Sikkerhedsansvarlig i Banedanmark Teknik(tidl. Produktion) Lizette har også hylet med de andre, og særligt har samtalen med Klaus været særdeles grov.

Lizette kastede den første sten, da hun fremsendte en række uhjemlede krav til Ravn den 10.10.2013. En mail hun havde modtaget med instruktion fra Niels K den 09.10.2013. Og som startede det vi i dag kender som sagen mellem RAVN Bane ApS og Banedanmark.


Michael Borre var Direktør for Banedanmark Produktion. Michael er kendt for den famøse e-mail 31.01.2014, hvori han forbyder al samhandel med Ravn. En e-mail som Banedanmark har bagatelliseret til at begynde med, og direkte pyntet på sandheden overfor Transport & Bygningsministeriets tilsyn, således at alle var glade og tilfredse med ingen konsekvens. Dog var Ravn ikke så glad, og hans politianmeldelse af Michael Borre har da også medført, at bagmandspolitiet har sigtet Michael Borre for embedsmisbrug.

Michael blev meget belejligt udfaset ved sammenlægningen af Teknisk Drift og Produktion til Teknik.


Jesper Hansen var Adm. Direktør i Banedanmark. Jesper er en følsom mand som Kammeradvokaten har konkluderet. For godt nok anerkender Kammeradvokaten i discipolinærundersøgelsen til Transport & Bygningsministeren, at Jesper Hansen på direktionsmødet den 31.01.2014 sagde, at man ikke måtte anvende Ravn. Og godt nok skrev Michael Borre den berømte e-mail på selv samme møde inspireret at Jesper Hansens ord. Men følsomme Jesper var følelsesmæssigt påvirket konkluderede Kammeradvokaten, og der var derfor ikke tale om en tjenstlig ordre.

Jesper har selv og igennem sit direktionssekretariat svaret Ravn 8 gange. Men Jesper har ikke fundet andledning til, at ændre noget overfor Ravn.


Jesper var sat til aftrædelse med udgangen af marts 2016 i forbindelse med udløbet af hans åremålskontrakt. Men da belejlige rokader i vejdirektoratet frigjorde Per Jacobsen før tid, så løb Jesper af staben et par uger før planlagt.



Tranport & Byggestyrelsen(TS):


Her har man ansvaret overfor Banedanmarks overholdelse af bekendtgørelser så som 6, 13, 985 og 1029.


Særligt beskæmmende er det, at TS den 25.04.2014 gav BDK medhold i, at BDK havde fortolket Bek 985 korrekt. Beskæmmende er der fordi, at Transport & Bygningsministeriets afgørelse den 11.02.2015 gav Ravn ret i hans påstand om, at BDK havde fejlfortolket Bek 985. Således blev retningslinier for Litra straks ophævet, og BDK blev pålagt, at straks udarbejde korrekte retningslinier ud fra Bek 985.


Denne lille detalje undlod BDK at informere branchen om, og dermed kørte branchen uden retningslinier for Litra fra 11.02.2015 til 01.04.2015. Hvorfor man ikke informerede om væsentlige ændring i sikkerhedsreglerne vides ikke. Men man kan jo gætte sig til meget.



Transport & Bygningsministeriet(TRM):


Departementet har med Banekontoret og Kontorchef Jakob Karlshøj tilsynspligt med BDK. Her forventer en uspoleret borger, at hjælpen er at finde. Især da jeg kom med klare beviser..........men nej.


Egentlig kan man logisk tænke sig frem til årsagen, for med en masse sager i BDK så ser det jo ikke ud til, at der har været ført et tilstrækkeligt tilsyn fra TRM. Dermed vil der jo være kritik til både BDK for det TRM finder, men også til TRM fordi de ikke selv har holdt øje.



Transport & Bygningsministeren(MIN):


Før valget var Magnus Heunicke Minister. Her blev der klaret et åbent samråd den 29.04.2015 efter pres for MF Kim Christiansen. En masse tale men efterfølgende ingen handling. De efterfølgende 10 henvendelser Ravn kom med svarede Magnus aldrig på. Det gjorde Hans Christisn Schmidt derimod.


Efter valget blev Hans Christian Schmidt Minister. En af de første ting HCS gjorde var, at svare på hans forgængers hængepartier.

HCS har sat en masse i gang, men intet som hjælper på den alvorlige situation Ravn befinder sig i.


HCS tilbød et forlig på 200.000 kr plus procesrisiko på 1.000.000, så i alt 1.200.000 kr. Kammeradvokaten havde fundet nogle tilfældige bilag som var sendt til BDK i forbindelse med genopretning af RAVN Banes certifikater, og anvendt disse som dokumentation.

RAVN Bane ApS gik konkurs den 29.02.2016 med en gæld på ca 6 mio kr. Så 1,2 mio havde ikke gjort nogen forskel andet end, at Ravn ikke længere kunne køre sag imod BDK.



Ravn


Jesper Ravn har siden 11.03.2009 været udsat for konstant hetz. Det er startet med Niels K, som også er den som har spredt rygter i BDK om, at Ravn er så og så forfærdelig.


Alle har et valg om hvilke kampe man skal kæmpe. Og det kan virke som hul i hovedet, at kæmpe imod BDK, som også er den helt store spiller på jernbanen.

Men da omfanget af sagen gik op for Ravn, så var det ganske tydeligt, at der kun er en ting at gøre.....KÆMP!


Følgende har Ravn mistet og er i overhængende fare for at miste:


RAVN Banesikkerhed ApS konkurs 2013.

RAVN Bane ApS konkurs 29.02.2016.

RAVN Bane 2016 ApS er truet af den effektive sortlistning blandt BDK og øvrige entreprenører.

RAVN Bane AB er truet af ubetalt gæld til kreditorer og kræver øjeblikkelig kapital.


Herudover er der hjem og biler som er i fare, ligesom ferier og oplevelser med familien konstant er skudt i baggrunden.


Værst for Ravn er det, at han i nu 7 år har kæmpet så meget op ad bakke med sine virksomheder, at han ikke har haft ret meget tid sammen med sine to piger på nu 16 og 12 år. Det er et sår som aldrig vil hele.


Ravn ønsker at sikre, at ingen anden skal risikere en lignende behandling som den han har været igennem.